preskoči na sadržaj

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja

Login

PRISTUPNICA ZA ČLANSTVO U
2021. GODINI

Molimo sve dosadašnje članove, kao i one koji žele biti članovi UHSR-a da popune ovu pristupnicu.

------------------------------------------

Projekt UHSR-a

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

ANKETA
Ravnatelj srednjoškolske ustanove treba imati pomoćnika/e
 

Preuzmite novi broj ESHA magazina ovdje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 12. 2013.

Ukupno: 204568
Ovaj mjesec: 1006
Ovaj tjedan: 362
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dopis MZO-u
Autor: Administrator , 27. 6. 2019.

NOVO! Predsjednica UHSR-a je 26.6.2019. uputila MZO-u dopis vezano uz problem s Kalendarom polaganja ispita državne mature u sljedećoj školskoj godini.


Poštovana Ministrice,

objavljen je kalendar provedbe ispita državne mature za školsku godinu 2019./20.

Nas kao ravnatelje nitko ništa o tome nije pitao, pa Vam želim samo javiti da će ovakav kalendar izazvati ogromne probleme u radu škola kao i nezadovoljstva učenika i roditelja.

S obzirom da nastavna godina završava 17.lipnja 2020. za sve učenike prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola, a istovremeno je planirano tijekom nastave 3 velika obvezna ispita državne mature: 5. lipnja Engleski te 16. lipnja Hrvatski i 17. lipnja Hrvatski smatramo da je to potpuno neprimjereno organizaciji rada škole. Na tim ispitima dežuraju svi profesori škole te su potrebne gotovo sve učionice te nije moguće istovremeno održavati nastavu i "velike "ispite državne mature.

Naime, smatrali smo velikim pozitivnim organizacijskim pomakom što je posljednjih nekoliko godina bilo organizirano da se tijekom nastavne godine polažu ispiti izbornih predmeta, a nakon kraja nastavne godine ispiti obveznih predmeta (Hrvatski, Strani jezici i Matematika).

Ravnatelji iz cijele Hrvatske se javljaju jer uočavaju veliki problem organizacije redovne nastave za učenike prvih, drugih i trećih razreda u dane pisanja "velikih" ispita. Naime, većina škola u Hrvatskoj ili radi u dvije smjene ili rade u jednoj smjeni ali se u istoj zgradi i prostoru izmjenjuju s drugom školom. Sukladno tome, da bi bilo kakva redovna nastava mogla održati u te dane bit ćemo primorani skraćivati nastavne sate i to po 15 do 20 minuta po satu. 

Očito je da ćemo biti primorani raditi razne prekršaje kako bi  održali u to vrijeme ispiti državne mature. 

Opravdano je za očekivati da će se, kad to shvate, pobuniti i roditelji i učenici prvih, drugih i trećih razreda jer neće imati zadnje dane nastavne godine dovoljno prilika za ispravljanja ocjene jer će sati morati biti skraćivani zbog ispita državne mature.

Molimo Vas, u interesu učenika i roditelja srednjih škola te zaštite pedagoških procesa, da poduzmete sve radnje iz Vašeg djelokruga kako bi promijenili ove datume polaganja Engleskog jezika i Hrvatskog jezika koji su sada predviđeni da se polažu tijekom nastavne godine.

S poštovanjem.

Suzana Hitrec
predsjednica
Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju